Kvarc

A kvarc nagyon gyakori ásvány a Földön.

Összetétele igen egyszerű: egy szilícium ionhoz (Si4+) kapcsolódik két oxigén ion (O2-). A SiO2 molekulák szabályos szerkezetben, tetraéderek (4 db háromszögből álló mértani test) csúcsán keresztül kapcsolódnak egymáshoz úgy, hogy minden szilícium kapcsolódik két szomszédja egy-egy oxigénjéhez. Ezzel egy rendkívül stabil kristályszerkezet jön létre.

A kvarc kristályszerkezetének modellje.
(Forrás: http://www.quartzpage.de/gen_struct.html)

 

Ennek a kristályszerkezetnek köszönhető a kvarc sokakat elbűvölő megjelenése, valamint különleges tulajdonságai.

Az idegen anyagoktól teljesen mentes, tiszta kvarc színtelen, átlátszó ásvány. A gyakran előforduló ásványok között a legkeményebb, keménysége 7; az üveget jól karcolja, acéllal ütve szikrázik.

Gyakran előfordul, hogy idegen anyag épül a kvarc kristályrácsába. Ennek köszönhető, hogy a kvarcnak rengeteg változata ismert, sokukból ékszereket is készítenek.

A kvarcváltozatoknak egy része kristályos, míg más részüknek nincs kristályos megjelenési formája, azaz amorf. A kristályos kvarcváltozatok közé tartoznak a hegyikristály, az ametiszt, a füstkvarc, a citrin, a rózsakvarc, a zárványos kvarcok (kvarcmacskaszem, sólyomszem, tigrisszem, aranyos kvarc, rutilkvarc). Mikrokristályok építik fel a kalcedont, a karneolt, a krizoprázt, a heliotropot, és az achátokat. Amorf kvarcváltozat az opál és a jáspis.

Gyöngyösorosziból származó, 1,5 m átmérőjű kvarctömb az MTM Mátra Múzeum Természettudományos élményterében.

 

Az MTM Mátra Múzeuma Természettudományos élményterében található egy 1,5 m átmérőjű, kizárólag kvarckristályokból álló ásványhalmaz. Ez a különleges példány Gyöngyösorosziból került elő, a mélyművelésű ércbányászat során. Gyöngyösoroszi térségében évtizedeken keresztül intenzív ércbányászat zajlott. Főként az ólom és cink érceit bányászták, de nagy mennyiségben kerültek elő az ezeket kísérő, ún. meddő ásványok, melyek nem tartalmaztak kitermelésre érdemes fémet. Ezek közé tartozott a kvarc és annak számtalan változata, melyek szépsége külföldi gyűjtőket vonzott (és vonz még ma is) hazánkba. A kiállított példány egy nagyobb föld alatti üreg berobbantása során került elő. Súlya több, mint 200 kg, megemeléséhez nyolc markos férfi kellett.

 

Szöveg: Fodor Rozália

Kép: Magyar Balázs