Gerincesgyűjtemény

A Gerincesgyűjtemény a Mátra Múzeum egyik jelentős gyűjteménye – több mint 40 ezer példányt számlál. Ezek nagy része montírozott madár, madárbőr, tojás, valamint alkoholban konzervált kétéltű és hüllő. A gyűjteményben viszonylag kevés emlős található. A példányok elsősorban Magyarországról származnak. A kétéltűek és hüllők főként Magyarország északkeleti részéből valók. A gyűjteményt évtizedeken át Solti Béla ornitológus gondozta, neki köszönhetően a múzeumban kiemelkedően nagy számban találhatók ragadozómadarak.

Munkatársak:

Gyűjteményvezető: Babocsay Gergely
 

Nevezetes gyűjteményrészek

Németh Márton tojásgyűjteménye

A Gerincesgyűjtemény egyik kiemelten értékes része Németh Márton (1910–1986) tojásgyűjteménye. Több mint 30 ezer tojásból áll, amelyek nagy része 246 vadmadárfaj 6000-nél is több fészekaljából való. Ezeken kívül fogságban tartott, illetve háziasított fajok tojásait is tartalmazza. A gyűjtemény zömét hazai anyag teszi ki, de 27 európai és közel-keleti országból is származnak fészekaljak. A gyűjteményről Solti Béla készített leírást PDF LETÖLTÉS

Pátkai Imre madárgyűjteménye

A Mátra Múzeum 1982-ben vásárolta meg dr. Pátkai Imre (1916–2003), a Magyar Madártani Intézet nyugalmazott igazgatója magángyűjteményét, mely 224 fajhoz és alfajhoz tartozó 859 bőrpreparátumból áll. Az anyag 1940 előtti gyűjtésű, és nagy számban tartalmaz ma már igen ritka fajokat. A gyűjteményről Solti Béla készített leírást:
http://www.matramuzeum.hu/e107_files/public/docrep/vol.09._1984.PDF

José Hidasi madárgyűjteménye

Prof. José Hidasi (Hidasi József) Brazíliában élő magyar származású ornitológus 1987–88-ban összesen 186 brazíliai madár bőrpreparátumát ajándékozta a Mátra Múzeumnak, és ezzel megalapozta a madárgyűjtemény egzotikus részlegét. A gyűjtemény 33 családba és 90 genuszba tartozó 121 fajt és alfajt tartalmaz. A gyűjteményről Solti Béla készített leírást: PDF LETÖLTÉS
Keresési lehetőség

A Gerincesgyűjteményről teljes elektronikus adatbázis nem áll rendelkezésre, a gyűjtési adatok a helyszínen kereshetők.


Hozzáférhetőség

A gyűjtemény a nagyközönség előtt zárt, a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után azonban látogatható.
A példányok kölcsönvételére irányuló kéréseket a gyűjteményvezetőhöz kell címezni: babocsay.gergely@nhmus.hu.
A helyszíni kutatáshoz írásbeli engedély szükséges, amelyet a tervezett látogatás előtt legalább 3 munkanappal kell kérni.