Történettudomány

A céhek világa
Az azonos mesterséget űző iparosok érdekvédelmi szervezetei, a céhek már a 15. századtól meghatározó szerepet játszottak Gyöngyös gazdasági életében. A Mátra Múzeum céhtörténeti gyűjteménye számos, különböző mesterségekkel kapcsolatos tárgyat őriz. A múzeumi óra során beszélgetünk a céhek megalakulásának szükségességéről, az alakulás feltételeiről, a céheken belüli hierarchiáról, s azokról a szigorú, hosszú évszázadokon keresztül kialakult szokásokról, amelyek ezeket a szervezeteket összetartották. A tanulók „eredetiben” nézhetik meg pl. a céhprivilégiumokat, a bizonyságleveleket, a vándorkönyveket, illetve egy-egy céh jegyzőkönyvét. A céhek szervezeti életének kellékeit (céhládák, céhkancsók, kispintesek, behívótáblák) a kiállításban láthatják, ahol megtudhatják azt is, hogyan, mikor és miért volt szükség ezekre a tárgyakra. A céhekkel kapcsolatosan természetesen beszélünk a kontárság intézményéről is.

Az órát Dr. Gál Edit történész-muzeológus tartja.

 

Kulturális örökségünk – építészet

Az óra keretében a diákok olyan intézmény- és épülettípusokkal ismerkedhetnek meg, melyek szinte kivétel nélkül minden településen hordozói és megőrzői a kulturális örökségnek. Iskolák, templomok, főúri lakok, középületek példáján mutatjuk be, hogyan fonódik össze a szellemi és a tárgyi kultúra, hogyan válik a tudás, a művészet, a hagyomány továbbadására létrejött „létesítmény” maga is a kulturális örökség részévé. Hiszen az adott feladatot ellátó, meghatározott céllal és funkcióval létrehozott épületek művészettörténeti stílusjegyek tárházai is, ugyanakkor a térség vagy tájegység sajátosságai is rányomják bélyegüket.

Az órát Jónás Ágnes művészettörténész tartja.

 

Művészettörténeti barangolás Gyöngyösön
Az óra elsődleges célja két „szomszédos” korszak, a barokk és a klasszicizmus stílusjegyeinek közelebbi megismertetése, egymással való összevetése. A bemutatott példákon keresztül Gyöngyös jellegzetes, arculatformáló helytörténeti értékeivel is megismerkedhetnek a résztvevők. A művészeti korszakokat alakító történeti, társadalmi, vallási háttér érintésével szélesebb körű összefüggések felfedezéséhez, összetettebb történelemszemlélet kialakításához igyekszünk támpontot nyújtani.

Az órát Jónás Ágnes művészettörténész tartja.