Vadászattörténeti kiállítás

A 18. században a Mátra rengetegeiben mindennaposak voltak a főúri vadászatok. Különösen – mint a földesurak egymás közötti levelezéséből kitűnik – a farkasvadászatok voltak igen népszerűek. Ezek megelevenítésére és a vadászat történetének megismertetésére a kastély földszinti barokk termeiben lévő vadászattörténeti kiállításban nyílik lehetőség, ahol nem csak e kedvtelés nemes - és kevésbé nemes - eszközeit, de a vadászat szépségeit is bemutatjuk.

A kiállítás négy termében a tematikus anyagok mellett igen sok trófea, és művészeti alkotás teszi változatossá a bemutatót.

Az első terem a vadászat eszközei közül a fegyvereket tárja a látogatók elé, az ősi visszacsapó íjtól a legmodernebb sorozatgyártású ismétlő fegyverekig. A puskák mellett a lőszerkészítés eszközei, a kiegészítő tartozékok, tőrök, lándzsák láthatók a vitrinben.

A második terem Dr. VARGA (DE VARGAS) ERVIN (1912-2003.) volt debreceni ügyvéd vadászati, vadászattörténeti tárgyi emlékeit mutatja be enteriőrszerű berendezés formájában.

A harmadik terem a vadász felszerelési tárgyait, a szinte művészi kivitelű vadászjegyeket, valamint a vadászat tárgyát, a vadat megjelenítő különféle művész tárgyakat mutatja be.

A negyedik terem a többitől némileg eltérően, három dioráma segítségével az apróvadak közül mutat be néhányat, a vetítőrendszer segítségével viszont a nagyvadakkal ismerkedhet meg a látogató.