Óvodás foglalkozások

A Tölgyfa utca kis lakói
Kerekedjünk fel és induljunk el egy (képzeletbeli) erdei kirándulásra! Ha utunk során szemtől-szembe nem is találkozunk állatokkal, a hátrahagyott nyomaikból könnyen megállapíthatjuk, hogy ki kószált előttünk az ösvényen. Sőt ha jól hegyezzük a fülünket, akkor akár a hangjuk alapján is könnyen azonosíthatjuk az erdőlakókat. A foglalkozás során a Természettudományi Pavilonban kiállított erdei állatokkal és életükkel ismerkedünk meg.

A foglalkozást Székely Ágnes múzeumpedagógus tartja.

 

Az én kezem és a patkány lába - élő anatómia
Az állatok külleméről, külső, belső tulajdonságairól tanulunk úgy, hogy élő ízeltlábúakat, hüllőket, kisemlősöket simítunk meg, nézünk meg alaposan, közelről. Eközben tanuljuk az élőlényekkel való helyes viselkedést is. Múzeumunkba eljutni nem tudó, hátrányos helyzetű csoportok és vidéki óvodák esetében lehetőség van arra, hogy ezzel az órával „házhoz menjünk”.

A foglalkozást Dr. Ballók Zsuzsanna zoológus-muzeológus tartja.

Badar állathatározó
Közkedvelt állatokkal (panda, oroszlán, zebra, krokodil, pocok) és életmódjukkal ismerkedünk meg játékos formában. A témát Varró Dániel Badar állathatározó című verse szolgáltatja.

A foglalkozást Székely Ágnes múzeumpedagógus tartja.

 

Barangolás a mamutok földjén
Legyünk mi is mamutcsorda! Ismerkedés a jégkorszak állataival Brúnó, a múzeumban kiállított mamut segítségével. Hogyan éltek? Találkozhattak-e emberrel? Színes képek segítenek eligazodni a jégkorszak világában. Mamutsimogató: eredeti mamutcsontok kézbevétele.

A foglalkozást Fodor Rozália paleontológus-muzeológus tartja.

 

 

Bogyó és Babóca a Mátra Múzeumban
Minden kisgyerek ismeri és szereti Bogyó és Babóca kedves történeteit. A foglalkozás során a Papírsárkány című epizód alapján ismerkedünk meg a csigákkal és a különböző rovarokkal. A mese meghallgatása után azonosítjuk a főbb szereplőket. Megismerjük, hogyan is néznek ki a valóságban, mit esznek, kik az ellenségeik. (A foglalkozás Bartos Erika írónő engedélyével zajlik.)

A foglalkozást Székely Ágnes múzeumpedagógus tartja.

 

Búvárkaland
„Mindenki kész? Igenis, Kapitány!”
Akkor vegyük fel a búvárruhánkat és csobbanjunk a vízbe! Kikkel találkozhatunk a tengerekben, óceánokban? Tud –e egy szivacs hamburgert sütni vagy bosszantani puhatestű szomszédját? Egyáltalán mi az a szivacs? Melyik a valaha élt legnagyobb állat a Földön? Tényleg menekülőre fogjuk, ha cápát látunk? Ismert mesehősök segítségével fedezzük fel a nagy kékség titkait.

A foglalkozást Székely Ágnes múzeumpedagógus tartja.

 

Csicsergő (téli madárvédelem)
A Mátra Múzeum madárbarát kertjében már több mint 15 éve folyik telente madáretetés. Miért kell egyáltalán etetni? Mikor kell elkezdeni az etetést? Meddig tartson? Milyen típusú etetők vannak? Mi kerüljön beléjük? Mik vannak tiltólistán? Itatni is kell? Kik járnak az általunk kihelyezett „madárvendéglőkbe”? Milyen egyéb madárvédelmi eszközök vannak? Megannyi kérdés, amit megválaszolunk a foglalkozáson, melynek során (megfelelő idő esetén) a kertet is bejárjuk.

A foglalkozást Székely Ágnes múzeumpedagógus tartja.

Dínókaland
Időutazáson veszünk részt, ahol a dínók világával ismerkedhetnek a gyerekek és egy érdekes felfedezésnek is tanúi lehetnek. Rövid rajzfilm megtekintése után beszélgetés makettek segítségével. Dínó színezés, majd játék várja a gyerekeket.

A foglalkozást Fodor Rozália paleontológus-muzeológus tartja.

Hat lábon az élet
Ismerkedjünk meg az élővilág legnépesebb osztályával, a rovarokkal! Egyes becslések szerint 10 trillió rovar él (egyszerre) a Földön. Természetesen nem tudjuk az összes rendet felvonultatni, de a hazai főbb csoportokkal és jellegzetes fajaikkal megismerkedünk az órán. Azt már a legkisebbek is tudják, hogy a rovarok három testtájra tagolhatók: fej-tor-potroh. Nézzük meg ezeket külön-külön! A mikroszkópok segítségével a legapróbb titkok is feltárulnak!

A foglalkozást Székely Ágnes múzeumpedagógus tartja.

Kalandozás a Százholdas Pagonyban
Micimackót és barátait évtizedek óta mindenki szereti. A foglalkozás során a mese szereplőit elevenítjük meg, és általuk azonosítjuk a vadon élő és házi állatokat. Milyen is egy igazi medve, tigris, bagoly a vadonban? Milyen a házinyúl, a szamár és a malac a ház körül? Játékos formában megismerjük tulajdonságaikat, szokásaikat, életmódjukat, mozgásukat és hangjukat.

A foglalkozást Nagy Zsuzsanna múzeumpedagógus tartja.

 

 

Mézfa
Micimackó Mézfa című meséje alapján ismerhetjük meg a méheket. Milyen is a méhek világa, mi mindent köszönhetünk fáradságos munkájuknak? Családi életükbe, kaptárjukba is bepillantást nyerhetünk a múzeum kiállításában élő méhek segítségével.

A foglalkozást Nagy Zsuzsanna múzeumpedagógus tartja.