Rejtett kincseink >> Ásvány- és őslénytan

Tárgy neve

ametiszt

Tárgy típusa

ásvány

Tárgy kora

15 millió év (miocén, gyöngyösoroszi-mátraszentimrei ércesedés)

Tárgy anyaga

SiO2

Tárgy lelőhelye

Gyöngyösoroszi

Leírás

Az ametiszt a kvarc legismertebb és legkedveltebb kristályos változata. A lila legkülönbözőbb árnyalataiban előfordul az egészen világos ibolyaszínen át a sötét kékesliláig. Színezetét a mangán, illetve a vas-titán adja. Neve a görög μεθυσμένος (metiszménosz), azaz részeg szó fosztóképzős alakja, vagyis jelentése józan. Az ametisztből készül talizmánt iszákosság ellen használták.

A gyöngyösoroszi ércesedés ametisztjei különleges árnyalatúak. Világszerte ismertek és keresettek még ma is a gyűjtők körében. A bánya bezárása miatt gyűjtésük ma már nem lehetséges. Így egy-egy szép kristályos példány felbecsülhetetlen eszmei értékkel bír.

A képen bemutatott darab az ásványtársulások szép példája. Az ametisztkristályok a mintában több sávban is előfordulnak. A kristályok tetején pirit látható hintett formában. Az ásványtársulás alapjában pedig 1 cm vastag szürke sávként jelenik meg a galenit (az ólom érce). A minta vastagsága 15 cm.

Szöveg: Fodor Rozália

Kép: Mátra Múzeum

 


 

Tárgy neve

Nautiloidea indet.

Tárgy típusa

ősmaradvány, kőbél

Tárgy kora

40-42 millió év (késő-eocén)

Tárgy lelőhelye

Eger, Kiseged

Leírás

A Nautilus-féléket az élővilág ősi képviselői között tartják számon.. Egyenes vázú őseik a késő-kambriumban, mintegy 500 millió évvel ezelőtt jelentek meg. A kréta végi kihalási esemény a kihalás szélére sodorta a csoportot, de néhány fajnak sikerült túlélnie és az eocén meleg vizű tengereiben ismét elterjedtek. Néhány képviselőjük a Bükkből is előkertült, mint ez a fotón bemutatott példány is.

A Nautilus-ok közeli rokonságban állnak a tintahalakkal, kalmárokkal és oktopuszokkal. Velük ellentétben azonban kamrákra tagolt külső meszes vázzal rendelkeznek. Az állat az utolsó kamrában lakott, a többit gáz töltötte ki, ami a vízoszlopban való mozgásban segítette.

Síkban felcsavarodó házuk kedvelt díszítési minta az építészetben is.

Szöveg: Fodor Rozália

Kép: Mátra Múzeum

 


 

Tárgy neve

Megaselachus carcarodon

Tárgy típusa

ősmaradvány, testfosszília

Tárgy kora

15-16 millió év (miocén, bádeni)

Tárgy lelőhelye

Mátraszőlős

Leírás

A Megaselachus carcarodon, ismertebb nevén a megalodon minden idők legnagyobb cápája volt. Testhossza elérhette a 18 métert, testtömege pedig a 60 tonnát. A ma élő nagy fehér cápához hasonlóan ragadozó volt; legfőbb zsákmányállatai a cetfélék közül kerültek ki.

Mint minden cápa, ez is a porcoshalak közé tartozott. Éppen ezért nagyon nehezen fosszilizálódott. Leggyakrabban fogait találjuk, s csak ritkán kerül elő egy-egy csigolyamaradvány.

A Kárpát-medencében több helyről kerültek elő maradványai, 16-14 millió éves üledékekből. Legismertebb hazai lelőhelye Mátraszőlős. Itt az elmúlt száz évben több tucat fogat találtak.

Innen származik a képen látható megalodon fog is, mely egy kisebb példány foga lehetett. Alakja alapján az állkapocs elülső részén helyezkedhetett el, a harmadik, vagy negyedik sorban. Jellegzetes fűrészes éle a hús tépése mellett a csontok átharapásában játszott nagy szerepet.

Szöveg: Fodor Rozália

Kép: Mátra Múzeum

 


 

Tárgy neve

Rosa leganyii

Tárgy típusa

ősmaradvány, lenyomat

Tárgy kora

12-13 millió év (miocén, szarmata)

Tárgy lelőhelye

Dédes, Szelecsi-völgy

Leírás

Ezt az ősi rózsafélét Andreánszky Gábor írta le 1954-ben. Egyike annak a tizenkilencősmaradvány fajnak, melyet Legányi Ferencről, a paleontológusok által nagy tiszteletben tartott amatőr kövületvadászról neveztek el. A szarmatában igen elterjedt volt ez a rózsafaj, a Bükk északi részén számos lelőhelyről ismert. Levelei elliptikusak; átlagosan 5 cm hosszúak és 2,4 cm szélesek. Főként tufitos üledékekből került elő.

Szöveg: Fodor Rozália

Kép: Mátra Múzeum