Óriásfogú cápa

Ki ne ismerné a miocén emblematikus tengeri csúcsragadozóját, a Megalodont!

Pontosabban, a Carcharocles megalodon (más besorolás szerint Megaselachus carcarodon) nevű ősi cápát, melynek fosszilizálódott fogait hazánkban is több helyen lehet gyűjteni. Mintegy 23 millió évvel ezelőtt jelent meg a miocén tengerekben és 2,6 millió évvel ezelőtt halt ki.

Ez az állat a valaha élt legnagyobb ragadozó hal volt, testhossza hasonló lehetett, mint a ma élő cetcápáé!

Mivel porcos halról van szó, belső vázából csak a fogak, ritkán csigolyák maradtak fenn. Emiatt a kutatók nem tudnak pontos képet adni arról, hogyan nézhetett ki ez a hatalmas élőlény.

Az elmúlt 100-120 éven sokan próbálták meghatározni rendszertani hovatartozását. Mivel fogai első pillantásra nagyon hasonlítanak a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) fogaira, kezdetben vele rokonították. Sőt, olyan elméletek is születtek, melyek szerint a fehér cápa az óriásfogú cápa leszármazottja.

Alaposabb vizsgálatok után azonban egyértelművé vált, hogy mind a fog, mind a csigolya szerkezete eltér a két faj esetében. Ezért az óriásfogú cápát napjainkban inkább a Carcharocles nembe sorolják.

A fosszilis fogak alapján jó közelítéssel meg lehet határozni az egykori élőlény teljes hosszát, és következtetni lehet életmódjára is. A C. megalodon testhossza a legújabb kutatási eredmények alapján 18 m körül lehetett, testtömege pedig elérhette a 75 tonnát! Ragadozó állat volt. Nagy valószínűséggel nagy méretű halakkal, tengeri emlősökkel táplálkozhatott. Találtak olyan fosszilis bálnacsigolyákat, melyek a C. megalodon támadása következtében törtek el, majd gyógyultak be.

Az élőlény 2,6 millió évvel ezelőtti kihalását a klímaváltozás okozhatta. A miocén végétől folyamatos volt a lehűlés, aminek következtében az óceánok vize is hűvösebbé vált. A nagy termetű tengeri emlősök száma jelentősen lecsökkent, ami hosszú távon ragadozójuk, az óriásfogú cápa kihalásához vezetett.

Carcharocles megalodon kisebb, hátsó foga az MTM Mátra Múzeuma kiállításában

A képen látható Carcharocles megalodon fog az MTM Mátra Múzeuma természettudományos élményterében, a miocén teremben van kiállítva.

 

Szöveg: Fodor Rozália

Kép: Magyar Balázs