Pálmaház >> Zöld leguánok

A hüllőknél is elkel időnként a nagytakarítás. Le kell cserélni az aljzatot, kicserélni az elhasználódott berendezési tárgyakat, dekorációt. Ilyenkor lehet átrendezni, érdekesebbé tenni a terráriumot. Ez  próbálgatással, ki – bepakolással, építgetéssel jár. Egyes lakók ezt rosszul viselik, félnek, menekülnének. Ilyenkor jobb sietni. A kézhez szokott hüllők azonban, mint amilyenek a szakállasagámáink és a zöld leguánjaink, inkább érdeklődnek a változások iránt. Náluk inkább arra kell vigyázni, a farkukra ne tegyünk egy követ vagy faágat, vagy ki ne essenek a terráriumból nagy igyekezetükben. Amikor máshogy már nem lehet szabadulni tőlük jobb, ha egyszerűen csak sétálnak egyet, amíg megszépül a lakhelyük.

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Ballók Zsuzsanna

 


 

Az etetés mindig a nap fénypontja! A leguánok, zöldségekből álló táplálékukat sokszor nehézkesnek tűnő módszerrel, húzva, „marcangolva”, gyakran egymás szájából kiszedegetve fogyasztják el. Különösen igaz ez a legnagyobb kedvencre, a tyúkhúrra (Stellaria media). Érdekes képek készülnek ilyenkor! :)

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Ballók Zsuzsanna

 


 

Az idős, 12 éves zöld leguán (Iguana iguana) párunk jelenleg a legnagyobb testű állataink. Gyönyörű, kissé morcosnak tűnő külsejük mögött két, végtelenül nyugodt növényevő rejlik. Hímünk, közel másfél méteres, míg a nőstény kisebb. A súlyuk valahol 6 és 9 kg között lehet, bár még sosem mértük őket. Méreteik ellenére, eredeti élőhelyükön a fák lombkoronájában élnek. Jól másznak, ugranak és úsznak. Legjobban a vízfelületek fölé nyúló faágakat kedvelik, veszély esetén innen gyorsan a vízbe vetik magukat. A mi párosunk az évek során már erősen ellustult, leginkább egymást „átkarolva” napozással töltik napjaikat. 

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Magyar Balázs