Pálmaház >> Pávaszemes gyíkok, görög teknős

A görög teknős (Testudo hermanni) szárazföldi, növényevő teknős. Sokféle növény közül az egyik legnagyobb kedvence a pongyola pitypang (Taraxacum officinale). Ennek sárga virágát eszi éppen, a tőle telhető legnagyobb beleéléssel.

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Ballók Zsuzsanna

 


 

Pávaszemes gyíkjaink (Timon lepidus) az egyik legfélénkebb lakóink. A látogatók érkezésére gyakorta válaszolnak gyors elrejtőzéssel. Pedig színpompásak, jó volna gyönyörködni testük többi részében is, nem csak kukucskáló fejükben. Jó hír, hogy most, a múzeum hosszú zárvatartása idején egyre inkább felbátorodnak, így hamarosan jelentkezek jó kis fotókkal! :)

Ezek a gyíkok Európa egyes területeiről származnak. Olaszország északnyugati kis csücske, Dél-Franciaország és az Ibériai-félsziget nagy része alkotják az élőhelyét. 2000 méter magasságig köves hegyvidékek lakói, de akár mezőgazdasági területeken, lakott területeken is láthatók. Szabad természetben azonban még annál is jobban feladják a leckét a fotósoknak, mint nálunk itt, az óriási terráriumban.

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Ballók Zsuzsanna

 


 

Egyetlen olyan terráriumunk van, melyben egyszerre két faj, több példánya is helyet kap. Ez, egy mediterrán romkertet imitáló óriási terrárium, melyben pávaszemes gyíkok (Timon lepidus) és egy nagyon fiatal görög teknős (Testudo hermanni) él. A terrárium beépítése, berendezése napokig eltartott …

De aztán végre megérkezhettek az első lakók, a pávaszemes gyíkok,

majd, két évvel később a kis görög teknős is.

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Ballók Zsuzsanna