Pálmaház >> Csótányok

A csótányok nem csak fajszámukat tekintve okoznak meglepetéseket, de anatómiájuk, életmódjuk és szaporodásuk is számos érdekességet tartogat. Vannak köztük olyan fajok (és ez a leggyakoribb), ahol belső megtermékenyítés után a nőstény egy kokonban (petetok) lerakja a petéket. Vannak olyan fajok is, melyek nőstényei a megtermékenyített petéket jódarabig magukkal cipelik (így a peték nagyobb biztonságban vannak) és csak kelés előtt teszik le. Némely faj azonban még ennél is tovább megy. A megtermékenyített peték a nőstény testén belül maradnak és kelnek is ki. Ez után egészen úgy tűnhet, hogy a nőstény „elevenszülő”, hiszen az utódok már élve másznak elő. Ilyen nőstényt nálunk is meg lehet figyelni. Az apró, még fehér, puha kitinvázú utódok pár napig az anyjukkal is maradnak, hiszen emésztésük zavartalan kialakulásához bélbaktériumokra van szükségük. Ezeket pedig anyjuk ürülékének elfogyasztásával veszik fel. Mindezek után kezdődhet csak az önálló életük.

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Kovács Tibor

 


 

A csótányok körülbelül 4500 leírt fajjal képviselik magukat a világban. Ezekből mindössze 25 faj az, melyet kártevőként tartanak számon az emberek. Ez a viszonylag kevés faj azonban jelentős negatív megítélést „szerzett” a teljes csoportnak. A többiek döntő többsége természetes ökoszisztémában él, általában lebontóként, „eltakarítóként”. Tehát állati, növényi részekkel, lebomló anyaggal táplálkoznak.

Nálunk terráriumban két faj is él. Mindkettő impozáns méretekkel és meglepően nyugodt természettel bír. Gyakori vendégei rovarokról tartott múzeumpedagógiai óráknak, hiszen a jellemző tulajdonságok jól megfigyelhetők rajtuk mikroszkóp vagy nagyító nélkül is.

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Ballók Zsuzsanna