Orczy-kert

Kösse össze a múzeumlátogatást a pihenéssel, és töltődjön fel a Mátra Múzeum kertjében!

A kéthektáros park ízelítőt ad a Mátra környékének élővilágából. A tavat birtokba vették a zöld varangyok és a tavi békák, de jól érzi magát benne egyetlen hazai teknősfajunk, a mocsári teknős is.

A kert fáin mesterséges és természetes odúkban költenek a madarak, köztük a városokban ma már ritkán látott nagy fakopáncs. Rovarszállodánkat évről évre belakják a különféle méh- és darázsfajok, a földbe ásott fatuskók pedig a korhadó fákban fejlődő rovarok lárváinak, például a védett orrszarvúbogárnak adnak otthont.

Rovarszálloda. A nádszálakból, kilyuggatott összeállított szerkezet számos magányos méhfajnak nyújt petézőhelyet

A szinte természetes állapot kialakításával és fenntartásával megmutatjuk, hogy kis odafigyeléssel a városi kertkultúrában is létrehozhatunk „miniatűr természetet”, amivel gazdagíthatjuk kertünk élővilágát és a saját életünket is.

A kertben kialakított, gyöngyössolymosi riolitból készült mediterrán terasz ideális élőhelyet biztosít a gyíkoknak, amelyeket kisebbek és nagyobbak egyaránt  izgalommal figyelnek. E fürge kis hüllők előszeretettel napoznak a rézsűt támasztó köveken, majd miután felmelegedtek, a növények között portyáznak rovarokat keresve. A terasz alatt kialakított csőrendszer a legzordabb téli időben is fagymentes telelőhelyet biztosít a gyíkoknak. A szinteket borító sziklakerti növények színes virágaira folyamatosan járnak a különféle rovarok, köztük a vadméhek, melyeknek egy része a park rovarszállodájában helyezi el petéit.  

Célunk a környezettudatosságra nevelés, a természeti értékek védelme és a sokrétű múzeumi tevékenység bemutatása a fiataloknak.