Virtuális múzeum >> Pálmaház

Egyetlen olyan terráriumunk van, melyben egyszerre két faj, több példánya is helyet kap. Ez, egy mediterrán romkertet imitáló óriási terrárium, melyben pávaszemes gyíkok (Timon lepidus) és egy nagyon fiatal görög teknős (Testudo hermanni) él. A terrárium beépítése, berendezése napokig eltartott …

De aztán végre megérkezhettek az első lakók, a pávaszemes gyíkok,

majd, két évvel később a kis görög teknős is.

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Ballók Zsuzsanna

 


 

Pálmaházunk évekig üresen álló akvaterráriumába év elején közönséges pézsmateknősök (Sternotherus odoratum) költöztek. Hárman vannak, és még nagyon aprók. Páncéljuk kb 3 cm, de idővel majd 10 cm fölé nőnek. Jól érzik magukat az óriási akvaterráriumban. Ha nem pihennek éppen, akkor szinte folyamatosan az aljzaton keresgélnek. Apró lábaikkal lökik magukat előre, félig úszva, félig gyalogolva. Nyakukat előre, lefelé nyújtják, hogy minél közelebbről nézhessék, vizsgálhassák a kavicsok közt megbújó esetleges táplálékot.

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Magyar Balázs

 


 

Tengerimalacaink (Cavia porcellus), Folti és Tóth Ottó, szemérmetlenül élvezik a napsütést. Nagy futásokkal, ugrándozásokkal juttatják kifejezésre, milyen jó tengerimalacnak lenni tavasszal, hasig érő táplálékhalommal, ragadozóktól védett helyen. Természetesen minden lefutott kör után visszatérnek egy időre az evés imádott foglalatosságához.

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Ballók Zsuzsanna

 


 

Az idős, 12 éves zöld leguán (Iguana iguana) párunk jelenleg a legnagyobb testű állataink. Gyönyörű, kissé morcosnak tűnő külsejük mögött két, végtelenül nyugodt növényevő rejlik. Hímünk, közel másfél méteres, míg a nőstény kisebb. A súlyuk valahol 6 és 9 kg között lehet, bár még sosem mértük őket. Méreteik ellenére, eredeti élőhelyükön a fák lombkoronájában élnek. Jól másznak, ugranak és úsznak. Legjobban a vízfelületek fölé nyúló faágakat kedvelik, veszély esetén innen gyorsan a vízbe vetik magukat. A mi párosunk az évek során már erősen ellustult, leginkább egymást „átkarolva” napozással töltik napjaikat. 

Szöveg: Ballók Zsuzsanna

Kép: Magyar Balázs